Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Csodaszer az epehólyagra és légutakra: fekete retek
  2024-02-12 21:13:01, hétfő
 
 



Igen sokoldalú növény, hiszen erősíti az immunrendszert, csökkenti a köhögést, jótékony hatással van az emésztési zavarokra, gombaölő és nyálkahártya tisztító hatása is van.

Népies neve: kerti retek, réparetek, cigányretek, bokszosretek.

Hatóanyagai: C-vitamin, mustárolaj, glukozid, B1, B2 vitamin, vas, kalcium, magnézium, foszfor, niacin, mustárolaj, raphanol és raphanin nevű illóolajok. Antioxidáns hatású vegyületeket (aszkorbinsav, tokoferol, kartenoid), fehérjét, szénhidrátot és növényi savakat is tartalmaz.

A retek legnagyobb értéke a benne levő kén, melyet testünk nem tud előállítani, táplálékból juthatunk csak hozzá. Az ásványi sók csak szerény mennyiségben találhatók meg a retekben, viszont alacsony energia tartalmának köszönhetően fogyókúrás étrendekbe is kitűnően beilleszthető.

A növény zöld, felső része is gyógyhatású magas klorofil tartalma miatt. Elenyésző mennyiségben kalciumot is találhatunk benne.

Fekete retek történelem
A retket ősidők óta ismeri az emberiség, Kínában, Indiában és Egyiptomban már 4000 évvel ezelőtt termesztették.

A fekete retek Ázsiából származik. Európába a római hadsereg hozta be.


A fekete retek gyógyhatása
A fekete retek nagyon egészséges! Ősszel kifejezetten ajánlott a fekete retek fogyasztása!

Az egészségre gyakorolt hatása már évszázadok óta ismert. A fekete retek véd a fertőzésektől, erősíti az immunrendszert, mert nagy százalékban tartalmaz mustárolajat, magas a C-vitamin és az antioxidáns tartalma. Hatásos az epeutak védelmére és a májra. Nagyon jó hatással van a gyomorra és a bélrendszerre, az arra érzékenyeknél oldja a székrekedést és szabályozza a gyomorműködést.

A fekete retket a népi gyógyászat az emésztés elősegítésére, fertőzések ellen, pestis és tüdőbaj orvoslására, csúz és álmatlanság gyógyítására, skorpiócsípés semlegesítésére használta. Ajánlja reumára, ízületi gyulladások és köszvény esetére, valamint a tavasszal kialakuló virágpor allergiák tüneteinek gyógyítására.

Köhögés elleni csodaszerként is nagyon elterjedt.

,,Reggel méreg, délben étek, este orvosság" - ezt tartja egy régi mondás a retekről

Ezt a népi megfigyelést, ami a gyógyhatását illeti, a mai alkalmazások is alátámasztják. Feketét - feketében (este) alkalmazva intenzíven fejti ki jótékony hatását.

Különösen esti fogyasztása jó hatású a légutak tisztulására, epekő ellen.

Kicsavart leve különböző reumás bántalmak enyhítésére is hatásos. Jótékonyan hat az agyműködésre, vérkeringési zavarok megelőzésére és a koleszterin-szint csökkentésére is alkalmazható. A nyers fekete retek leve olyan anyagokat tartalmaz, ami elősegíti a májban az epe termelését és annak gyors kiválasztását. Így nagyobb mennyiségű, hígabb epe termelődik, ami gátolja a kőképződést.

Májzsírosodás ellen legjobb gyógyszer a fekete retek és abból is a reteklé-kúra alkalmazása legalább hat héten keresztül. Belsőleg naponta fogyaszthatsz 1x21 csepp fekete retek tinktúrát is az esti étkezés után.

Tinktúra használata esetén 3 hét alkalmazás után 1 hét szünetet kell beiktatni, majd újabb 3 hétig alkalmazni.

A fekete retek serkenti a májműködést, csökkenti az epe- és vesekő képződés esélyét és a már meglévő kövek feloldását elősegíti.

Fogyaszd a fekete retket mézzel!

Enyhén csípős íze miatt sokan nem kedvelik ezt a zöldséget, de jótékony hatása miatt nagyon ajánlott a fogyasztása. A legjobb módszer arra, hogy elnyomjuk a zöldség nem kívánatos ízét, ha mézzel fogyasztjuk. A méz kihozza a fekete retek igazi ízét.

Így is nagyon finom: Hámozd meg a fekete retket, reszeld le és keverj hozzá néhány kanál tejfölt, vagy natúr joghurtot. Ízlésednek megfelelően ízesítheted mézzel.

Intelmek a fekete retek fogyasztásával kapcsolatban
Sajnos az érzékeny gyomrúak és a gyomorbetegek számára nem mindig ajánlott a fogyasztása, mert gyomorégést esetleg savas refluxot okozhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: semlegesítésére, immunrendszert, fogyasztásával, gyomorműködést, bélrendszerre, fertőzésektől, beilleszthető, termesztették, elősegítésére, skorpiócsípés, kiválasztását, májzsírosodás, csökkentésére, alátámasztják, gyomorbetegek, csodaszerként, fogyaszthatsz, érzékenyeknél, vérkeringési, agyműködésre, székrekedést, mennyiségben, mustárolajat, szénhidrátot, nyálkahártya, kifejezetten, alkalmazható, gyógyítására, aszkorbinsav, vegyületeket, tisztulására, megfigyelést, kapcsolatban, gyógyhatását, megelőzésére, bokszosretek, emésztési zavarokra, retek legnagyobb, benne levő, növény zöld, retket ősidők, fekete retek, római hadsereg, egészségre gyakorolt, antioxidáns tartalma, epeutak védelmére, arra érzékenyeknél, fekete retket, népi gyógyászat, emésztés elősegítésére, tavasszal kialakuló, régi mondás,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ha így haladunk...  Szép estét  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nehezen engedem  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Mindenünk, amink van, amit sze...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Rögtön puha Mézes Krémes  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Emlék  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Jó éjszakát  Ünnepelj csak  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Az Európai Unió is foglalkozik...  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Jó éjt  Paul David Tripp Április 23  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  A Föld napja  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Nagyon furcsa szeretni valakit...  A fenyő nem szép fa, (...)  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Muratáj  Gárdonyi Géza - Április végén  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Miért nem menti meg Jézus...  A Föld napja  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjt  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  A Gömb  Nagyon furcsa szeretni valakit...  A hét szűk esztendő  A fák lelke  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Minden gyerek jó.  Ázzal aki csak szép 
Bejegyzés Címkék
emésztési zavarokra, retek legnagyobb, benne levő, növény zöld, retket ősidők, fekete retek, római hadsereg, egészségre gyakorolt, antioxidáns tartalma, epeutak védelmére, arra érzékenyeknél, fekete retket, népi gyógyászat, emésztés elősegítésére, tavasszal kialakuló, régi mondás, népi megfigyelést, gyógyhatását illeti, légutak tisztulására, koleszterin-szint csökkentésére, nyers fekete, reteklé-kúra alkalmazása, esti étkezés, legjobb módszer, érzékeny gyomrúak, gyomorbetegek számára, semlegesítésére, immunrendszert, fogyasztásával, gyomorműködést, bélrendszerre, fertőzésektől, beilleszthető, termesztették, elősegítésére, skorpiócsípés, kiválasztását, májzsírosodás, csökkentésére, alátámasztják, gyomorbetegek, csodaszerként, fogyaszthatsz, érzékenyeknél, vérkeringési, agyműködésre, székrekedést, mennyiségben, mustárolajat, szénhidrátot, nyálkahártya, kifejezetten, alkalmazható, gyógyítására, aszkorbinsav, vegyületeket, tisztulására, megfigyelést, kapcsolatban, gyógyhatását, megelőzésére, bokszosretek, köszönhetően, alkalmazások, orvoslására, gyulladások, gyógyhatású, fogyasztása, alkalmazása, táplálékból, kőképződést, tartalmának, fogyasztjuk, szabályozza, találhatunk, koleszterin, előállítani, enyhítésére, gyomorégést, ízesítheted, százalékban, hatóanyagai, cigányretek, antioxidáns, álmatlanság, májműködést, megfelelően, gyógyhatása, egyiptomban, termelődik, találhatók, mustárolaj, egészséges, feloldását, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4963
  • e Hét: 29854
  • e Hónap: 61340
  • e Év: 266041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.